Φεστιβάλ κινηματογράφου Χανίων - CineΜαθήματα

 


Τα cine-Μαθήματα αποτελούν την εκπαιδευτική δράση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Χανίων / Chania Film Festival (CFF).Σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης.Τελούν υπό την Αιγίδα των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού και στηρίζονται από την Βουλή των Ελλήνων. Συνδιοργανόνονται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων και τους Δήμους Χανίων και Πλατανιά.Ξεκίνησαν το 2001 και αποτελούν μια πολυεπίπεδη παρέμβαση στον χώρο της οπτικοαουστικής παιδείας σε επίπεδο Κρήτης. Ένα πλέγμα εκπαιδευτικών δράσεων οι οποίες απευθύνονται στην εκπαιδευτική κοινότητα, δίνοντας την δυνατότητα στους μαθητές αλλά και στους εκπαιδευτικούς:α) να δουν ταινίες με χαρακτηριστικά παιδαγωγικά

β) να γνωρίσουν βασικές αρχές της κινηματογραφικής τέχνης

γ) να αντλήσουν βασικές γνώσεις για να μπορέσουν να εντάξουν τα σύγχρονα μέσα (ψηφιακή φωτογραφία, βιντεοκάμερα, H/Y κτλ) σε ένα δημιουργικό παιγνίδι με την καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία.

δ) να μπορούν να λειτουργούν ως κριτικοί αποδέκτες των οπτικοακουστικών προϊόντων.Από το 2001 μέχρι σήμερα χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν δει ταινίες στα πλαίσια των οργανωμένων προβολών που διοργανώνουμε. Δεκάδες έχουν συμμετάσχει σε εργαστήρια, εκπαιδευτικές δράσεις, θερινά σχολεία, ημερίδες, συζητήσεις, παραγωγές εκπαιδευτικών ταινιών και δεκάδες παράλληλες δράσεις.Η εκπαιδευτική δράση cineΜαθήματα αποτελεί μοναδική περιφερειακή δράση στη χώρα με αυτά τα χαρακτηριστικά, η οποία επιμένει και παρεμβαίνει από το 2001 χάρη στην συνέργεια των φορέων της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης καθώς και των συνεργατών μας από τον χώρο του κινηματογράφου, της επιστήμης, της εκπαίδευσης.Τα cineΜαθήματα είναι εγχείρημα το όποιο έχει ως εχέγγυο τη διάρκεια και την ποιότητά του, τους δεκάδες φορείς και δημιουργούς που έχει συνεργαστεί. Ένα εγχείρημα με κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσιά των προβολών τους, συγκεντρώνονται περίπου 4 τόνοι τρόφιμα ανά φεστιβάλ που διανέμονται σε 12 κοινωνικούς φορείς των Χανίων.Ένας βασικός λόγος που τα cine-Μαθήματα συνεχίζουν από το 2001 αποτελεί το γεγονός ότι στηρίζονται δημιουργικά σε ένα μεγάλο κύκλο συνεργατών από κινηματογραφιστές, εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς. Επιστήμονες και καλλιτέχνες που θεωρούν κρίσιμο εργαλείο στην σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία τα οπτικοακουστικά μέσα και ιδιαίτερα τον κινηματογράφο.Η σταθερή πορεία της δράσης και η συνέπεια της έχουν δημιουργήσει άρρηκτους δεσμούς συνεργασίας με φορείς και αρχές που από το 2001 την στηρίζουν συμβάλλοντας στην συνέχεια και την ανάπτυξη της.Φυσικά σταθεροί συνεργάτες της δράσης τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Είτε με τις θεσμικές ιδιότητες των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, της Ένωσης Γονέων κ.α. είτε ως φυσικά πρόσωπα εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς συμμετέχουν και στηρίζουν ενεργά τα cineΜαθήματα.Τα cineΜαθήματα αποτελούν μια άτυπη και παράλληλα πρότυπη συνέργεια Πολιτείας, Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκηση και φυσικά ιδιωτών χορηγών. Ένα στοιχείο που αποτελεί – πέραν του περιεχομένου – συστατικό της επιτυχίας και της διάρκειας.Σημειώνουμε τέλος ό,τι όλο το περιεχόμενο, τα εργαστήρια, οι προβολές, οι παραγωγές καθώς και οι παράλληλες εκδηλώσεις όλης της χρονιάς της δράσης cineΜαθήματα και του Chania Film Festival (CFF) πραγματοποιούνται με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ.Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.