ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΥΠΑΚΙ


Ποιότητες

Το βίντεο είναι διαθέσιμο στις ακόλουθες ποιότητες:

Κατηγορίες

Το βίντεο ανήκει στις παρακάτω κατηγορίες:

  • Δημοτικό

Προτεινόμενα

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Σύνολο ψήφων: 0

273 προβολές

Διάρκεια: 00:09:32

Αναρτήθηκε από: geocharcha στις 28-10-2019

Συντελεστής
Κάλυψη
Σχετική ημέρα
Δημιουργός
Ημερομηνία
ΠεριγραφήΟ ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΩΣ ΓΕΦΥΡΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ

Η γνωριμία με το διαφορετικό επιτυγχάνεται με τη γνώση του πολιτισμού των άλλων, ώστε να αναπτυχθούν συναισθήματα αποδοχής και συνύπαρξης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αξιοποίηση των στοιχείων του λαϊκού πολιτισμού στην μικροκοινωνία της τάξης.


Το λαϊκό παραμύθι ως ένα από τα στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού εισάγει το παιδί στον κόσμο της πραγματικότητας μέσα από ένα μυθικό δρόμο και συμβάλλει στο να διαμορφώσουν οι μαθητές θετικές αξίες και στάσεις μέσα από αλλεπάλληλες ταυτίσεις ή απορρίψεις ηρώων.


Επιπλέον κυκλοφορεί εύκολα από τόπο σε τόπο, η υπόθεσή του δηλαδή δε δεσμεύεται από τον τόπο, ούτε και από το χρόνο, είναι κοινό κτήμα της ανθρωπότητας , και μαζί εθνικό κτήμα κάθε εποχής .

Μια από τις δραστηριότητες που υλοποιήσαμε προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας ήταν η εικονογράφηση παραμυθιού .

Οι μαθητές, αφού διάβασαν τα παραμύθια :

 Το μαγικό κουπάκι ( παραμύθι από την Αλβανία )
 Το ποτηράκι που κάνει το νερό χρυσάφι ή Το τσαμ καρελάκι ( παραμύθι από την Ελλάδα )

 Οι κουμπάροι ( παραμύθι από την Αλβανία )
 Η αλεπού , ο λύκος και το κιούπι με το μέλι ( παραμύθι από την Ελλάδα )


που εντοπίζονται ως παραλλαγές στις χώρες προέλευσης τους ( Ελλάδα - Αλβανία ) , διαπίστωσαν την κινητικότητα της προφορικής λογοτεχνίας σε μια ευρύτερη περιοχή με πολλές αλληλεπιδράσεις και επιρροές που ξεπερνούν τα όρια των κρατών .
Τα θέματα που πραγματεύονται τα συγκεκριμένα παραμύθια προέρχονται από το χώρο των κοινωνικών και διαπροσωπικών σχέσεων . Θίγουν ζητήματα ευγνωμοσύνης από όσους ευεργετήθηκαν , παρουσιάζουν την εξυπνάδα σαν όπλο επιβίωσης .
Κατόπιν εικονογράφησαν το παραμύθι «Μαγικό κουπάκι » .
Το χώρισαν σε σκηνές , επέλεξαν από αυτές εκείνες που κατά τη γνώμη τους αποτυπώνουν δράση, τις εικονογράφησαν χρησιμοποιώντας και το λογισμικό Kidspiration ( με τη βοήθεια του δασκάλου ) και δημιουργήσαμε βιβλίο με το εικονογραφημένο παραμύθι .


Τελικά μέσα από την επεξεργασία και την αντιπαραβολή των παραμυθιών δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να διαπιστώσουν ότι υπάρχουν στοιχεία που είναι κοινά σε κάθε πολιτισμό αλλά και να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό άλλου λαού και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις προκειμένου να συνυπάρξουν ως μέλη της μικροκοινωνίας του σχολείου , να αποφευχθεί η απόρριψη , να περιοριστούν οι συγκρούσεις και να γίνει το πέρασμα από την έννοια του εθνικού στη διάσταση και την έννοια του διεθνικού .


Γλώσσα
Εκδότης
Σχέση
Δικαιώματα χρήσης
Πηγή
Θέμα
ΤίτλοςΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΥΠΑΚΙ
Τύπος