Ένας συν Δύο λόγοι για να Γιορτάσουμε Συν-εργατικά την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής - Ραδιοφωνική εκπομπή Μουσικό Σχολείο Βέροιας


Qualities

This video is available in the following qualities:

Categories

This video is listed in the following categories:

Recommendations

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

4582 views

Duration: 00:57:18

Posted by: cskoumpo on 22-06-2015

Contributor
Coverage
Related day of the year
Creator
Date
DescriptionO Φώνης… τραγουδά την ιστορία του ραδιοφώνου!

Δεκατρία ελληνικά σχολεία - δώδεκα δημοτικά, γυμνάσια & λύκεια από όλη την Ελλάδα μαζί με το ελληνικό δημοτικό σχολείο του Βούπερταλ - συναντιούνται σε μια ραδιοφωνική εκπομπή - την παραγωγή της οποίας έχει αναλάβει η ραδιοφωνική ομάδα του Μουσικού Σχολείου Βέροιας - την Κυριακή 21 Ιουνίου 2015 στις 8 μ.μ. στο πρώτο μαθητικό διαδικτυακό ραδιόφωνο – European School Radio

 για να γιορτάσουν την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής με τον δικό τους τρόπο,
 για να ανταλλάξουν απόψεις για την ιδιαίτερα δημιουργική συνεργασία τους στο πλαίσιο της δράσης του etwinning,
 για να αποχαιρετήσουν την παραγωγική σχολική χρονιά υποδεχόμενα το καλοκαίρι.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής είναι η καλύτερη ευκαιρία, για να παρουσιάσουν τα δεκατρία συνεργαζόμενα σχολεία την ιστορία του ελληνικού ραδιοφώνου από το 1928 έως το 2009 μέσα από τραγούδια αυτήν τη φορά που δημιουργήθηκαν για τη μουσική επένδυση του ραδιοφωνικού θεατρικού έργου με τίτλο «Ραδιοφωνικές Πτήσεις στον Χρόνο». Ένα πρωτότυπο έργο το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του εθνικού έργου eTwinning «Μια Θεατρική Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στο δικό μας Ραδιόφωνο - European School Radio» και παρουσιάστηκε ήδη από το Μαθητικό Ραδιόφωνο European School Radio την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015 – Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου.
Πιο αναλυτικά, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, μαθητές/τριες των σχολείων έγραψαν στίχους, για να αφηγηθούν με αυτόν τον τρόπο σύντομα τα ραδιοφωνικά τεκταινόμενα της περιόδου που είχαν αναλάβει - στα πρώτα στάδια του έργου - να ερευνήσουν και στη συνέχεια να παρουσιάσουν με δεκάλεπτο ραδιοφωνικό θεατρικό σκετς σε ειδική εκπομπή. Αυτούς τους στίχους στην πορεία του έργου ανέλαβαν οι καθηγητές μουσικής να μελοποιήσουν αλλά και να διδάξουν στους μαθητές τα πρωτότυπα τραγούδια, ώστε να ηχογραφηθούν και να παρουσιαστούν σε ραδιοφωνική εκπομπή. Η μελοποίηση των στίχων όλων των σχολείων θα ολοκληρωθεί την επόμενη σχολική χρονιά.

Οι συντελεστές των τραγουδιών

Στην εκπομπή θα παρουσιαστούν οι στίχοι των τραγουδιών όλων των σχολείων αλλά και ένα τραγούδι που δημιουργήθηκε από το 2ο Δ.Σ. Πάτρας με υπεύθυνη μουσικό την Ξένια Πελεκούδα, ένα τραγούδι από το Ελληνογαλλικό Κολλέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ Θεσσαλονίκης με υπεύθυνο μουσικό τον Μπάμπη Τραπεζανλίδη και πέντε τραγούδια από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας με υπεύθυνο μουσικό τον Βασίλη Βαλαβάνη, ο οποίος μελοποίησε τους στίχους του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, του Ελληνικού Σχολείου Βούπερταλ, του Δ.Σ. Τσοτυλίου Κοζάνης και του Π.Π. Γυμνασίου Πατρών και έπαιξε κλασική κιθάρα. Η ηχογράφηση, η επεξεργασία και η μίξη των τελευταίων μουσικών κομματιών έγινε στο Εργαστήρι Πολυμέσων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, την οποία θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την άψογη συνεργασία μας, καθώς και τον τεχνικό ήχου του εργαστηρίου, Γιώργο Κωνσταντινίδη, ο οποίος έπαιξε και ακουστική κιθάρα σε ένα τραγούδι. Ευχαριστούμε, επίσης, τον εκπαιδευτικό Γερμανικής Γλώσσας στην Α/θμια Βέροιας, Δημήτρη Σολάκογλου, ο οποίος συμμετείχε ως πρώτη φωνή σe τρία τραγούδια, τους καθηγητές μουσικής του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, Γιώργο Ζαχαρούδη, (βιολί) και Σάκη Δερμιτζάκη (πιάνο) και τον μουσικό, Νίκο Λολίδη, (μπουζούκι).

Οι συντελεστές του έργου eTwinning

Το έργο eTwinning τελεί υπό την αιγίδα της ελληνικής εθνικής επιτροπής για την UNESCO στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμια Ημέρας Ραδιοφώνου 2015.
Ιδρυτές του έργου είναι το Μουσικό Σχολείο Βέροιας με υπεύθυνη καθηγήτρια την Σκουμποπούλου Χαρίκλεια και το Ελληνογαλλικό Κολέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ Θεσσαλονίκης με υπεύθυνη δασκάλα την Ευτυχία Τούλιου.

Συμμετέχοντα σχολεία και εκπαιδευτικοί στο έργο είναι:

Ελληνικό Σχολείο Βούπερταλ, Ειρήνη Αμαραντίδου
Δ.Σ. Ταγαράδων, Εύη Ροδά
Δ.Σ. Τσοτυλίου Κοζάνης, Τάσος Ροβυθάκης
1ο Δ.Σ. Νέας Αλικαρνασσού, Μαρία Μελεσσανάκη
2ο Δ.Σ. Πάτρας, Ξένια Πελεκούδα
8ο Δ.Σ. Πύργου, Σοφία Κουζούλη
10ο Δ.Σ. Ηλιούπολης, Ναταλία Τζίτζη
Ράλλεια Π.Π.Δ.Σ., Ξανθή Καρανταϊρη
Π.Π. Γυμνάσιο Πατρών, Νίκος Μπακόπουλος
ΓΕΛ Διαπολιτισμικό Ευόσμου, Χρύσα Νένου-Αφροδίτη Μητσοπούλου
2ο ΓΕΛ Νίκαιας, Μαρία Γλύμπη- Βιβή Λειβαδίτη
Μουσικό Σχολείο Βέροιας, Βασίλης Βαλαβάνης

Language
Publisher
Relation
Rights
Source
Subject
TitleΈνας συν Δύο λόγοι για να Γιορτάσουμε Συν-εργατικά την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής - Ραδιοφωνική εκπομπή Μουσικό Σχολείο Βέροιας
Type