Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: "Αδόμητοι χώροι-Πράσινοι χώροι, Πάρκα και πουλιά" ΣΤ1, 4ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης, Σχολικό έτος 2014-


Ποιότητες

Το βίντεο είναι διαθέσιμο στις ακόλουθες ποιότητες:

Κατηγορίες

Το βίντεο ανήκει στις παρακάτω κατηγορίες:

Προτεινόμενα

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Σύνολο ψήφων: 0

1844 προβολές

Διάρκεια: 00:11:18

Αναρτήθηκε από: 4dimpol στις 26-02-2015

ΣυντελεστήςΜπάρμπας Θεοχάρης ΠΕ70 Δασκάλων
Κάλυψη
Σχετική ημέρα
Δημιουργός4ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης
Ημερομηνία03 February 2015
ΠεριγραφήΕκπαιδευτικό πρόγραμμα: "Αδόμητοι χώροι-Πράσινοι χώροι, Πάρκα και πουλιά"
ΣΤ1, 4ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης, Σχολικό έτος 2014-2015
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχοντας επισημάνει την ανάγκη για προστασία των αδόμητων χώρων στις πόλεις, από το 2005 ενεργοποιείται δυναμικά στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» (Ίλιον Αττικής) ενώ έχει τακτική δραστηριοποίηση στο Πάρκο «Φράγμα Θέρμης» και στο στρατόπεδο Καρατάσ(ι)ου του Δήμου Παύλου στη Θεσσαλονίκη.
Οι αδόμητοι χώροι συνεισφέρουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των αστικών κέντρων ενώ παράλληλα αποτελούν καταφύγιο για τα πουλιά και άλλα ζώα.
Για πρώτη φορά την άνοιξη του 2009, σε συνεργασία με τρεις Δήμους και την εκπαιδευτική κοινότητα, υλοποιήσαμε δράσεις ανάδειξης συγκεκριμένων αδόμητων χώρων των Δήμων.
Στο πλαίσιο Πιλοτικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος (2009-2010) για τη σημασία των αδόμητων – πράσινων χώρων στην πόλη, το οποίο χρηματοδοτήθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», αναλάβαμε δράσεις τις οποίες και υλοποιήσαμε με τους μαθητές και ευελπιστούμε να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για κάθε πολίτη, μαθητή, και εκπαιδευτικό που ενδιαφέρεται για τους πράσινους – ανοιχτούς χώρους της πόλης του! Το πρόγραμμα συνεχίζεται και το 2014.
Μαθητικές ομάδες σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης της Αττικής (του Δήμου Αθηναίων, Γαλατσίου, Νέας Σμύρνης, Ιλίου, Καματερού και Αγίων Αναργύρων) και της Θεσσαλονίκης (του Δήμου Θέρμης και Πολίχνης) με τη συνεργασία των αντίστοιχων υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης υλοποίησαν εξορμήσεις σε πάρκα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στους μαθητές που επισκέφτηκαν τα πάρκα, δόθηκε η ευκαιρία να αξιολογήσουν τα «συστατικά στοιχεία» των πάρκων, να καταγράψουν τα είδη των πουλιών, να συναρμολογήσουν, κωδικοποιήσουν και τοποθετήσουν φωλιές, να παρακολουθήσουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες, να περιηγηθούν στους χώρους του κάθε πάρκου και φυσικά να γνωρίσουν καλύτερα τους «πνεύμονες» του αστικού περιβάλλοντος.
Στην δράση, εκπροσωπώντας το σχολείο μας, έλαβε μέρος το ΣΤ1, σχολικό έτος 2014-2015, με εκπαιδευτικό τον κ. Μπάρμπα Θεοχάρη ΠΕ70, επισκεπτόμενο το στρατόπεδο Καρατάσ(ι)ου.
"Η κατασκευή και η τοποθέτηση φωλιών στα πάρκα της πόλης μας, έχει ως στόχο τη διευκόλυνση της διαβίωσης των πουλιών, σε ένα κατά τα άλλα αφιλόξενο περιβάλλον. Συνολικά τοποθετήσαμε 92 φωλιές, 42 στο Άλσος Βεϊκου, 16 στο Άλσος της Νέας Σμύρνης, 7 στο Πάρκο Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης, 5 στο Προεδρικό Μέγαρο και 21 στην Θεσσαλονίκη και εσείς βάλατε 2 από αυτές παιδιά! Σε αυτές πρέπει να συμπληρώσουμε και 2 "ξενοδοχεία" εντόμων!
Οι φωλιές που τοποθετήσαμε ήταν δυο ειδών: για μικροπούλια (κλειστού τύπου: διάμετρος εισόδου 32 χιλιοστά) π.χ. σπιτοσπουργίτια, δενδροσπουργίτια, σκαρθάκια και για μεγαλύτερα πουλιά (ανοιχτού τύπου) π.χ για κοτσύφια.
Οι φωλιές αποτελούνται από 5 μεγάλα ξύλινα κομμάτια που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Είναι έτσι κατασκευασμένες ώστε να ανοίγουν (είτε από πάνω είτε από κάτω) προκειμένου να καθαριστούν για να ξανακατοικηθούν. Η συναρμολόγηση και η τοποθέτησή τους στα δέντρα των πάρκων, τις περισσότερες φορές, έγινε με τη βοήθεια των μαθητών, ύστερα από επιλογή του κατάλληλου δέντρου, από την κάθε ομάδα μαθητών.
Σε κάθε φωλιά είναι γραμμένα τα εξής στοιχεία:
• Εταιρεία: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε.)
• Τύπος φωλιάς: Ανοιχτός (τύπου Ι) / Κλειστός (τύπου ΙΙ)
• Αριθμός φωλιάς.
• Εάν η φωλιά ήταν κλειστού τύπου, αναγράφεται και η διάμετρος εισόδου (32mm).
Μετά την τοποθέτηση, αποθηκεύονταν οι συντεταγμένες όπου βρίσκεται η φωλιά, με ειδικό μηχάνημα GPS.
Οι φωλιές τοποθετήθηκαν σε ύψος 3-5 μέτρων από το έδαφος, για την προστασία από γάτες και άλλα ζώα αλλά και από την ανθρώπινη περιέργεια! Επίσης τοποθετήθηκαν μακριά από τεχνητά φώτα/προβολείς.
Βασιζόμαστε σε εσάς για να παρακολουθείτε την εξέλιξη των φωλιών σας στο πάρκο της γειτονιάς σας!
Αν οι οικογένειες των πουλιών που θα κατοικήσουν τις φωλιές σας, μπορούσαν να σας μιλήσουν, θα σας ευχαριστούσαν που τους βοηθάτε να επιβιώσουν σε ένα τόσο δυσμενές περιβάλλον!"
http://befunk.gr/_DomiTests/mybirdpark_new/index.php/4o-d-sx-polixnis
Γλώσσαel
ΕκδότηςΜπάρμπας Θεοχάρης ΠΕ 70 Δασκάλων
Σχέση
Δικαιώματα χρήσης
Πηγή
ΘέμαΑδόμητοι χώροι πουλιά ορνιθολογική περιβαλλοντικό Πολίχνη στρατόπεδο Καρατάσου
ΤίτλοςΕκπαιδευτικό πρόγραμμα: "Αδόμητοι χώροι-Πράσινοι χώροι, Πάρκα και πουλιά" ΣΤ1, 4ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης, Σχολικό έτος 2014-
Τύπος