100 χρόνια Ζωρζ Σαρή & Άλκη Ζέη: Ένας αιώνας γεμάτος λογοτεχνικές περιπέτειες


Qualities

This video is available in the following qualities:

Categories

This video is listed in the following categories:

Recommendations

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

612 views

Duration: 00:20:47

Posted by: 1gymvero on 14-05-2024

Contributor
Coverage
Related day of the year
Creator
Date
DescriptionΕκατό χρόνια έχουν περάσει από τη γέννηση της Ζωρζ Σαρή και της Άλκης Ζέη, δύο λογοτεχνικών μορφών που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο τοπίο της ελληνικής παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Σαν δυο αχώριστες φίλες, με μαγικά πινέλα, ζωγράφισαν ιστορίες που ταξίδεψαν μικρούς και μεγάλους σε κόσμους γεμάτους φαντασία, περιπέτεια και ρεαλισμό.
Πανέμορφα παραμύθια, συναρπαστικές ιστορίες ενηλικίωσης, αλλά και σκληρές αλήθειες για τον κόσμο γύρω μας, όλα πλεγμένα με μια γλώσσα ζωντανή, γεμάτη χιούμορ και συγκίνηση, βρήκαν στέγη στα βιβλία τους.

Η Σαρή και η Ζέη δεν αφηγήθηκαν απλά ιστορίες. Μέσα από τις σελίδες τους, μίλησαν για την αγάπη, τη φιλία, την οικογένεια, τον πόλεμο, την ειρήνη, την αδικία, την ελπίδα. Μας έμαθαν για την αξία της παιδείας, της κριτικής σκέψης, της ειλικρίνειας και της ενσυναίσθησης.

Αυτή η διαχρονική φιλία και το σπουδαίο τους έργο ενέπνευσαν την Ομάδα Φιλαναγνωσίας του Φιλίππειου-1ου Γυμνασίου Βέροιας, που συστάθηκε το σχολικό έτος 2023-2024, να ασχοληθεί με τη ζωή και το έργο τους. Η Ομάδα διάβασε έργα των δύο συγγραφέων και ξεχώρισε τέσσερις βασικούς σταθμούς στη ζωή και τη φιλική σχέση τους
Αναμνήσεις από τα παιδικά τους χρόνια: Γεμάτες αθωότητα, παιχνίδι και ανεμελιά, αυτές οι αναμνήσεις φέρνουν στο προσκήνιο τη γέννηση μίας δυνατής φιλίας.
Αναμνήσεις από τον πόλεμο: Η σκληρότητα του πολέμου σημάδεψε την παιδική τους ηλικία, αφήνοντας ανεξίτηλα τα σημάδια της.
Αναμνήσεις από την Κατοχή: Η φιλία τους στάθηκε βάλσαμο σε μια εποχή γεμάτη κακουχίες και φόβο.
Αναμνήσεις από τον Εμφύλιο (Δεκεμβριανά): Η τραγωδία του Εμφυλίου έφερε ρήγματα στην κοινωνία, αφήνοντας άσβηστες πληγές στις ψυχές τους.

Βασισμένοι στο αφηγηματικό έργο της Ζωρζ Σαρή και της Άλκης Ζέη, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ομάδας δημιούργησαν ένα συγκινητικό αφηγηματικό πλαίσιο "μιας συνάντησης" των δύο γυναικών. Ενήλικες και ώριμες, η Ζωρζ και η Άλκη "αυτοσυστήνονται" και μοιράζονται τις αναμνήσεις τους, που ζωντανεύουν μέσα από διαλόγους, που δημιούργησαν οι μαθητές αξιοποιώντας αποσπάσματα από το βιβλίο της Άλκης Ζέη "Με μολύβι φάμπερ νούμερο 2". Τελευταίος σταθμός αυτού του αφηγηματικού ταξιδιού είναι το ταξίδι της Ζωρζ στη Γαλλία και η ενασχόλησή της με το θέατρο. Μια επιλογή που ελπίζει να παρακινήσει τους μικρούς αναγνώστες να αναζητήσουν τη συνέχεια της ιστορίας και να έρθουν σε επαφή με το πλούσιο λογοτεχνικό έργο των δυο γυναικών.
Μιχαηλίδου Θεανώ
Φιλόλογος, Συντονίστρια Προγράμματος

Language
Publisher
Relation
Rights
Source
Subject
Title100 χρόνια Ζωρζ Σαρή & Άλκη Ζέη: Ένας αιώνας γεμάτος λογοτεχνικές περιπέτειες
Type