ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ…Πρόσκληση στις καρδιές και τις μνήμες


Qualities

This video is available in the following qualities:

Categories

This video is listed in the following categories:

Recommendations

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

1801 views

Duration: 00:03:28

Posted by: 3gymioan on 10-06-2015

Contributor
Coverage
Related day of the year
Creator
Date
DescriptionΌλοι οι πρόσφυγες, όπου γης και όπου χρόνου έχουν την ίδια πατρίδα: τη μνήμη τους. Είναι πρόσφυγες της Ιστορίας. Έχουν μόνο παρελθόν. Εκεί είναι η σκέψη τους, εκεί τα όνειρά τους και οι θύμησές τους. Τι να πρωτοπάρουν μαζί τους; Τάφοι και εστίες δε μεταναστεύουν. Οι θύμησες το ίδιο. Κι αυτοί στη φυγή, στο ξερίζωμα. Μπορούν να βρουν καινούργια πατρίδα, ή μήπως θα είναι η μητριά του παραμυθιού που διαρκώς θα τους φθονεί και θα τους απορρίπτει; Θα γυρίσουν ποτέ σε ό,τι τους πονάει και τους στοιχειώνει;
Όμως τι σημαίνει προσφυγιά; Σημαίνει απώλεια της πατρίδας, της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και φόβος, μεγάλος φόβος για το αύριο, αβεβαιότητα και ανασφάλεια αλλά και θυμός. Δε μπορείς ν’ ανεχτείς το τσαλάκωμα της ζωής σου, ερήμην, μέσα σε σκληρές φούχτες που δεν έχουν μάθει να χαϊδεύουν πληγές. Σημαίνει τρομαγμένα μάτια, τεράστια και πάντα ανοιχτά γιατί η απελπισία αγκυλώνει τους μυς του προσώπου, το οποίο χάνει την ανθρώπινή του υπόσταση.
Για τους πρόσφυγες οι χαμένες πατρίδες αποτελούσαν πράγματα χειροπιαστά, αισθήματα, όχι ιδεολογία. Το σπιτικό, ο γενέθλιος τόπος, το βιος που έμεινε πίσω και ό,τι μπορούσε να σημαίνει για τον καθένα αυτό.
Η χώρα μας έχει δοκιμαστεί επανειλημμένως απ’ την επώδυνη διαδικασία της προσφυγιάς και γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει πατρίδα και τι επακολουθεί με την απώλειά της.
Ξεκινήσαμε με τους μαθητές μας ένα ταξίδι στο χρόνο και στη μνήμη μέσα από τις σελίδες των βιβλίων, συντροφιά με τις θύμησες των ανθρώπων, το άγγιγμά μας στις αναμνήσεις τους.
Ρουφήξαμε τα λόγια της Διδώς Σωτηρίου, του Ηλία Βενέζη, του Γιώργου Σεφέρη, του Νίκου Καζαντζάκη, του Οδυσσέα Ελύτη και τόσων άλλων. Χορέψαμε κάτω από τα δέντρα της Μικράς Ασίας και του Πόντου και τραγουδήσαμε στα βουνά του Κιρκιντζέ.
Οι σκέψεις μας στα νερά του Αιγαίου, ανάσα των πατρίδων, φως που δε χάθηκε από τα μέρη τα αλαργινά, χρώμα της πατρίδας, της καρδιάς μας.
Language
Publisher
Relation
Rights
Source
Subject
TitleΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ…Πρόσκληση στις καρδιές και τις μνήμες
Type